Universitetsmuseet i Bergen

Katalogtekst

(fra tilvekstkatalog << | >>)

68.
Gravfund fra vikingetiden fra Traa, Granvin sogn, Ulvik pgd., Søndre Bergenhus amt.
a.
To ovale, skaalformete spænder av bronse, ganske ens, av typen Rygh fig. 652. De faste knoppene er rikere utformet; om randen er paalagt to omløpende, tvundne sølvtraader og sølvtraader er bevart i furene mellem knoppene. De løse knoppene er halvkugleformete med skal av sølvblik og fyldt med bly; utenpaa har de spiralmønster av paaloddet sølvtraad og spor av lys forgylding. Naalefæstet er dobbelt, naalen av jern. Begge spændene er temmelig medtat; paa den ene er overskallen knust og paa begge to kanten meget ufuldstændig. Længden uten den flate randen er 10,5 cm.
b.
En ufuldstændig trefliket spænde av bronse med spor av forgylding. Typen er Rygh fig. 671, hver av de tre fliker dekorert med en dyrefigur, alle tre vendt med hodene sammen i midten av spænden. Den ene fliken er avbrutt; bredde over de to flikene 6,1 cm.
c.
Kjede av sølvringer sammenhægtet med glasperler. Kjeden bestaar av 11 ringer, 1,5-2 cm. i tvermaal, alle av dobbelt tvundet traad, undtagen en som er av hel, tverriflet sølvtraad; de er forbundet slik at to og to ringer er ført gjennem en perle. Det er 11 perler, fire av ugjennemsigtig rød masse, to ugjennemsigtige orangefarvet, en ugjennemsigtig grøn og en gul, en riflet klar, grønlig og to flerfarvete. Til ringen er med sølvtraad heftet en liten oprullet slange av sølv, en flat glat sølvring, og en sølvring hvorpaa det hænger to smaa perler og et smalt stykke sølvbaand med otte huller i; ved tre andre av ringene i kjeden hænger smaa snoete sølvringer og en lignende liten ring foreligger løs. Kjedens længde er 19 cm. Avb. fig. 29. - Til sammenligning med denne sammensætning av perler og sølvringer kan nævnes smykker som V. J. G. s. 209, fig. 489 og Montelius, Kulturgeschichte Schwedens, s. 301, fig. 492; kjeder sammensat av sølvringer og andre led (rigtignok ikke perler) findes i Finland, se HJ. APPELGREN, Die vielreihigen silbernen Gliederketten in finlãndischen Funden, Finska Fornminnesför. Tidskr. XXIII, nr. 2.
d.
15 perler, nemlig en prismatisk av karneol, fire kuglerunde av bergkrystal, en melonformet av blaaglasseret ler, og ni av glas hvorav den ene er en smal, sylindrisk mosaikperle.
e.
Smaa brudstykker av en kniv og en saks av jern.
f.
Jerntinder av et par linhekler, av form som GUSTAFSON, Norges Oldtid fig. 472.
g.
Sømglatter av sort glas, Rygh fig. 446, 7,6 cm. i tvermaal.
h.
Halvkugleformet haandsnellehjul av klebersten med konsentriske furer paa begge sider, 2,6 cm. i tvermaal.
i.
Vævske av jern. Rygh fig. 440, knækket i fem stykker, men fuldstændig, 79 cm. lang.
ii.
Tilføyd hovedprotokoll 1920: "11 kljåsten temmelig store og tykke, flere av dem har et indrisset kors".
k.
Simpelt ringbissel av jern med enkelt led. Ringene er 7,5 cm. i ytre tvermaal, bittet 12 cm. langt.
l.
Et stykke av en litt mindre jernring, sandsynligvis av et andet bissel.
m.
Tre flate jernbeslag til remtøi. De to er firkantete, 3 cm. brede, 3,5 cm. lange, og bestaar av to kongruente plater sammenholdt med jernnagler med runde hoder og paa den ene kortsiden forbundet ved en bøile, i alt væsentlig altsaa som beslagstykkene ved Rygh fig. 579. Det tredje er en remtunge, smal triangelformet og ved sin basis fæstet til remmen med to jernnagler samt ved en midt paa længden. 7,3 cm. lang.
n.
Brudstykker av laas, hasper, bærering og flate beslag - alt av jern - fra et træskrin.
o.
Stekespid av jern, V. J. G. fig. 494, haandtaket er avbrutt og mangler, bare den nedre knoppen er igjen. Længden nu 88 cm.
p.
Stekepande med skaft, Rygh fig. 430. Panden er 23 cm. i tvermaal; av skaftet foreligger bare brudstykker.
q.
Brudstykker av en jernøse med langt skaft, Rygh fig. 431; størrelsen kan ikke maales.
r.
Nogen ganske faa brudstykker av en større kjedel av sammenklinkete jernplater, Rygh fig. 731.
s.
Halsen av en flaske av klart grønlig glas.
t.
Brudstykker av en bronsekjedel med tre paanaglete ører, Rygh fig. 726. Ørenes skilter er fortinnet; deres form forskjellig fra typeeksemplaret deri, at den nedre ende er kløftet som en fiskehale.
u.
Brudstykker av en øse av bronse med flat rand og bredt, flatt skaft, i det hele lik B. M. Aarb. 1910, nr. 11, s. 27, fig. 16. Den har været omtrent 19 cm. i tvermaal over randen.
v.
En mængde brudstykker av en stor, bolleformet gryte av klebersten, Rygh fig. 729.
w.
En meget fint bryne av skifer, 21 cm. langt.
x.
Et grovere bryne av skifer, 10 cm. langt, men vistnok defekt.
y.
Et par grove jernnagler.
z.
Tilføyd hovedprotokoll 1920: " Flere brudstykker av jern, nogen saum, tinder av linhekle, flate beslag".
æ. Tilføyd hovedprotokoll 1920:
"Et par stumper brændte ben"
Fundet ved jordarbeide. SCHETELIG besøkte stedet like efter at fundet var gjort og det viste sig at hele graven da alt var ødelagt, men de følgende oplysninger kunde dog fastslaas efter finderens forklaring. Stedet er en aker ret i nord for husene paa gaarden, høit i bakken over Granvinsvandet. Der var nu en svak høining i akeren, som sikkert oprindelig har været en gravhaug, men nu var omtrent fuldstændig utpløiet. I den sidste tid hadde plogen stadig støtt paa sten, og eieren hadde derfor nu tat paa at bryte om stykket. Graven fandtes litt over mot den vestre siden av haugen og laa med længderetning n-s. Længst i syd fandtes spændene og perlene; midt efter gravens længderetning laa stekespiddet og karrene var samlet ved nordre ende. Den døde har altsaa ligget med hodet mot syd. Gravens længde var henimot 3 m. Oldsakene laa i et lag med trærester og meget jernrust; efter al sandsynlighet er dette rester av en trækiste, hvortil vel ogsaa hører enkelte grove jernnagler som er opbevaret. - Graven var indlagt sekundært i haugen, litt høiere end bunden, og midt under den fandtes en delvis oprevet liten hellekiste, 35 cm. i firkant. Væghellene i denne kisten var fæstet i auren. At dette er en ældre brandgrav som er blit forstyrret ved anlægget av vikingegraven, fremgik ogsaa derav at det fandtes spredte stumper av brændte ben i jordfylden over og omkring kisten. - Det er mulig at haugen endda gjemmer flere graver, men frost og sne hindret nu videre undersøkelse (6657).